fotó: ENV
GYÖNGYCICA - Bead-cat - Perlenkatze
ENV - gyöngyékszer - bead jewelry - Glasperlenschmuck

2009. szeptember 9., szerda

Egy kis kézügyesség, egy kis fortély, és olcsón egyedi kiegészítőket varázsolhat

Hozzávalók a nyaklánchoz: 4 m viaszolt szál (könnyebb ráfűzni a gyöngyöt, ha pillanatragasztóval megpötyögtetjük a végét, hogy merev legyen), 82 db különböző színű és méretű gyöngy (fontos, hogy a gyöngylyukon átmenjen a viaszolt szál), pillanatragasztó, ollóElkészítése:
- Vegyük kézbe a 4 m viaszolt szálat és a felénél kössünk rá egy csomót, majd egyik oldalon fűzzünk fel egy gyöngyöt, majd szorosan mögé készítsünk még egy csomót. (kép 01)
kép 01


- Egyujjnyira (1-1 és fél cm) a gyöngytől kössünk egy újabb csomót, fűzzünk fel egy másik gyöngyöt, majd rögzítsük egy másik csomóval. (kép 02)
- Haladjunk a fenti módszerrel tovább a 41. gyöngyig, majd térjünk vissza a szál közepéhez és készítsük el a nyaklánc másik felét is ugyanígy. (kép 03)
kép 02

kép 03

- Mikor itt is felfűztük az utolsó gyöngyöt, a legvégső csomónál vegyük a viaszolt szál mindkét végét és együtt kössük meg csomóra, az egyik gyöngy mellett, de a másik szálon lévő gyöngytől egyujjnyival távolabb. (kép 04)
kép 04

- Vágjuk le a felesleget közel a csomóhoz, és cseppentsünk a végére egy kevés pillanatragasztót, hogy ne bomoljon szét.
-------------------------------------------------------------

Hozzávalók a karkötőhöz: 2 m viaszolt szál (16-17 centis csuklókerületű hölgyeknek), 34 + 3 db különböző színű és méretű gyöngy, pillanatragasztó, olló

Elkészítése:
A fenti technikával - azzal a különbséggel, hogy itt 2 m szállal és 34 db gyönggyel dolgozunk. A záró csomó után nem vágjuk le azonnal a felesleget, hanem felfűzünk még 1 db illetve a másik szálra 2 db gyöngyöt a korábban ismertetett módon, hogy változatosabb legyen az ékszerünk. A kész karkötőt többször áttekerve a csuklón hordhatjuk, de akár nyakláncként is funkcionálhat.
-------------------------------------------------------------

Hozzávalók a fülbevalóhoz: 1 pár fülbevaló alap, 2 db, egyenként 30 cm viaszolt szál, 12 db különböző színű és méretű gyöngy, pillanatragasztó, olló
Elkészítése:
- Az egyik fülbevaló alap karikáján keresztülfűzzük az egyik 30 cm-es szálat, majd a szál két végét összefogva, áthurkolva kötünk egy csomót az alaphoz közel. (kép 05)
kép 05


- Az egyik szálra felfűzünk 1 db gyöngyöt, majd egyujjnyira csomót kötünk, majd felfűzünk még 2 db gyöngyöt és kétujjnyira megint csomót kötünk.
- Ugyanezt a műveletet elvégezzük a másik szálon is, csak épp eltolva a csomókat az előző szálhoz képest, hogy a gyöngyök ne egymás mellé kerüljenek, amikor fülünkben lóg a fülbevaló. (kép 06)
kép 06


- A felesleget levágjuk. Majd ugyanígy elkészítjük a párját. (kép 07)
kép 07


Köszönet Ritának és Lindának! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése