fotó: ENV
GYÖNGYCICA - Bead-cat - Perlenkatze
ENV - gyöngyékszer - bead jewelry - Glasperlenschmuck

2009. november 28., szombat

A sárgaréz!

A réz az egyik legrégebben és legelterjedtebben használt fém. Nevét Ciprus latin nevéből, a cypriumból kapta. Nélkülözhetetlen az elektrotechnikában mivel jó vezető, de vegyületei az iparban és a mezőgazdaságban is előfordulnak.
Élettani jelentősége sem elhanyagolható és a 2000. év elején Romániából érkező nehézfémionokat tartalmazó szennyezés nyomán élővizeinkben is előfordult sajnos.


 

A földkéreg mintegy 0,01 % rezet tartalmaz. Az aranyhoz és ezüsthöz hasonlóan elemi állapotban is megtalálható: ez az ún. termésréz. Legnagyobb mennyiségben azonban vegyületként, különböző érceiben fordul elő.

A rezet már ősidők óta ismerjük. Kohászatával a középkorban, Georgius Agricola korában is foglalkoztak. A természetben a réz nagy mennyiségben fordul elő vegyületek formájában. Ismertebbek ezek közül: kalkopirit (CuFeS2), bornit (Cu3FeS2), kalkozin (CuS2), malachit (Cu(OH)2.CuCO3).
A fontosabb lelőhelyek: Kanada, Chile, Németország, Olaszország, Peru, U.S.A., Zambia. A rézércekből réz(I)-szulfidot (Cu2S) és vas-szulfidot (FeS) nyernek, ezt levegővel réz(I)-oxiddá (Cu2O) oxidálják, majd az alábbi reakcióval rezet nyernek:
Cu2S + 2Cu2O = 6 Cu + SO2
Az így nyert rezet elektrolitikusan tisztítják (oldódó anódos eljárás).

Fizikai tulajdonságok:
A réz vörös fémes fényű, könnyen nyújtható és kovácsolható fém. Fontos ötvöző elem. A hőt és az elektromos áramot kitűnően vezeti, ezért vezetékek, huzalok alapanyagaként használják.
A réz számos ötvözetben szerepel mint fontos alkotó elem. Ilyen ötvözet a bronz, a konstantán, a sárgaréz, a nikkelin.

1 megjegyzés: