fotó: ENV
GYÖNGYCICA - Bead-cat - Perlenkatze
ENV - gyöngyékszer - bead jewelry - Glasperlenschmuck

2010. február 18., csütörtök

Az achát, ami nélkülözhetetlen az ékszerkészítésben!

-----


Achát a bikák köve

Az achát a legrégebben ismert ásványok közé tartozik. Egy olyan kvarcváltozat, melyben a kalcedon és az opál sávokba rendeződött. A szabálytalan kenyér, krumpli vagy diónyi achátok akkor mutatják meg igazi jellegzetességüket, ha gyémánttárcsával felvágják őket.
Valóságos képződés-történet olvasható ki, ha értő szemekkel vizsgáljuk meg az achátot. A rajzolatok a fokozatos kihűléssel magyarázhatók. Ritmikus rajzolatokat láthatunk ott, ahol részben, vagy teljesen kitöltődött, az üregek belsejében pedig apró kristályok ülnek.
Kismamáknak kedves ajándék lehet, mert az achát-geoda úgy védi kristályait, mint az anyaméh a magzatot. Az achát rostos szerkezete lehetővé teszi utólagos, változatos, mesterséges színezését, melynek során különböző oldatokban áztatják, majd égetik az ásványt. Ne csodálkozzunk tehát, ha achát néven a kereskedelemben a legkülönbözőbb színű: vörös, lila, zöld, kék árnyalatú kövekkel találkozunk a természetesen szürkésfehér, sávos botswana achát mellett.
Pont a festés az az eljárás, amivel az amúgy gyakran jellegtelen, eredetileg szürkés-barnás achátok élénk színekkel és a porozitásuktól függően kirajzolódó látványos sávokkal kápráztatnak el bennünket. Az achátok kisugárzását a mesterséges színezés nem csökkenti, így bátran köthetők a megfelelő színű csakrákhoz.
Az esztétikai élményen túl az achát növelheti a szellemi tevékenység aktivitását, csökkentheti a negatív beállítottságot, csillapíthatja a szunnyadó haragot, oldhatja a belső feszültséget. Általános tisztító hatása fizikai és érzelmi téren is érvényesülhet. Vannak, akik hasra téve eredményesen használják emésztési- és gyomorproblémák enyhítésére. Jótékony hatással lehet a nyirokrendszerre, a hasnyálmirigyre és a hajszálerekre. Az achátokkal lassan, de hatékonyan érhetünk célt.
Szerencsések a bika és a szűz jegyűek, akik kövei között hangsúlyosan jelenik meg az achát. Ha csak ezt az ásványt vásároljuk, idővel nagyon szép és változatos gyűjteményünk lehet.

Mándoki László (geológus)

Botswana achát
/fotók az internetről/

1 megjegyzés: