fotó: ENV
GYÖNGYCICA - Bead-cat - Perlenkatze
ENV - gyöngyékszer - bead jewelry - Glasperlenschmuck

2010. március 25., csütörtök

Varázsolj díszes tojást húsvétra!


Tervezz előre a húsvétra! Könnyen elkészíthető meglepetés lehet locsolóidnak, vagy csupán lakásdísznek a gyöngyökkel díszített tojás. Mutatós, ráadásul pár száz forintból megvan a műremek!Hozzávalók:
-1 db, mindkét végén lyukas, színes műanyag tojás (4x6 cm),
-színes gyöngyfűző drót, a tojáshoz hasonló színben (kb. 140 cm),
-vegyes kásagyöngy (kb. 5 gramm),
-egyszínű rövid szalmagyöngy (kb. 5 gramm),
-olló vagy csípőfogó,
-hurkapálcika, selyemszalag.
Az alapanyagokat hobbi-, gyöngy boltokban vásárolhatod meg.

Tipp: Mivel az üzletben kapható dekorációs tojásoknak rendszerint csak az egyik vége lyukas, a másik végüket árral, fúróval (3-as fúrófej), vagy hegyes zsákvarró tűvel tudod átlyukasztani. Valódi, kifújt tojással is dolgozhatsz, azonban vigyázz arra, nehogy véletlenül összetörd munka közben.

Elkészítése:
1. Szúrd keresztül a tojáson a hurkapálcát. Készíts 2 db karikát a következő módon: Fűzz fel 7 szem, lehetőleg egyforma hosszú, rövid szalmagyöngyöt a gyöngyfűző drótra, majd vezesd vissza a drót végét az első gyöngyszembe, és dolgozd el a drót végeit, kétszer-háromszor szorosan körbetekerve a karikán. A gyöngyszemek álljanak lazán!


2. Húzz fel 1-1 db karikát a hurkapálca két végére, és told azokat a tojáshoz. Mérj ki 120 cm drótot. Akaszd be a drótot az egyik karikába, nagyjából fele hosszúságban két gyöngy közé, majd tekerd át egyszer a karikán, hogy ne mozduljon el.


3. A drót egyik végével dolgozva fűzz fel annyi vegyes kásagyöngyszemet, amennyivel átérsz a tojás másik oldalán lévő karikához. Vezesd át a drót végét a karika alatt, majd két gyöngy közé helyezve a drótot, húzd szorosra azt. Fontos, hogy merev legyen, mert úgy lesz szép a végeredmény! Figyelj arra, nehogy elszakadjon a drót.


4. Ezután ismételd meg a 3-as pontban leírtakat, most a rövid szalmagyönggyel dolgozva, úgy, hogy közben visszafordulsz a dróttal az első karika felé. Cikcakkban haladj körbe a tojáson az ábra szerint, soronként felváltva fűzve hol a vegyes gyöngyszemeket, hol a rövid szalmagyöngyöket.5. Mikor körbeértél a karikán, dolgozd el a drótvégeket kétszer-háromszor körbetekerve a karikán. Húzd ki a hurkapálcát, majd vezess át egy szalagot a tojás belsején úgy, hogy egy 30 cm-es drót darabot félbehajtasz a szalagon, és áthúzod a tojáson. 
Köss csomót a tojás egyik végére, hogy legyen rajta egy hurok, és egy masnit a másik végére.

Fotó: Tumbász Hédi/BlikkAjtódísz is készülhet belőle:


Az alkotás önmagában is mutatós, de húsvéti ajtódíszt is varázsolhatsz.
Ehhez hajlíts egy tetszés szerinti hosszúságú, vastag drótot tojás alakúra, fűzz fel rá fa- vagy műanyag gyöngyöket.
Rögzíts rá koszorú formában barkaágakat, vagy varrt színes virágokat, majd akaszd rá a gyöngyökkel kirakott tojást.

Köszönet a virágokért Anettnak! :)
Köszönet Ritának!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése