fotó: ENV
GYÖNGYCICA - Bead-cat - Perlenkatze
ENV - gyöngyékszer - bead jewelry - Glasperlenschmuck

2010. július 14., szerda

Rendezett ékszerek

Mint gyöngyimádó, aki készíti is az ékszereket a gyöngyökből, hamar kitapasztaltam, hogyan tudom könnyen áttekinthetően tárolni becses kincseimet. Én a különböző méretű (lehetőleg átlátszó) dobozok és simítózáras tasakok híve vagyok. A módszer bevált a kész ékszereim elraktározásánál is, hiszen elég bosszantó, mikor siet az ember, és még a bizsukat is szét kell válogatni.


Ugyanezen a gondolatsoron indul a Lakáskultúra cikke, melyel több lehetőséget is ajánl a kellemetlen időtöltés kivédésére:

Dühítő, ha mindig egymásba gabalyodnak az ékszerek.

A tapasztalatok szerint furcsa fizikai törvények vonatkoznak az ékszerekre: elég ha kettő egymás közelébe kerül egy dobozban, és máris összeakadt kapcsokkal, kibogozhatatlan láncszemekkel kell bajlódni – és akkor még nem is beszéltünk a folyton eltűnő fél pár fülbevalókról.

Az ékszerek és bizsuk rendszerezéséhez szerencsére nem kell sok hely, de érdemes kialakítani nekik olyan tárolórendszert, amivel elkerülhető a káosz, és nem kell minden alkalommal egy egész dobozt kiborítani, ha keresünk valamit.
A rendszerezés különösebb beruházást sem igényel, házilag is remekül kialakítható bármelyik, íme néhány tipp:

- A lógós, akasztós fülbevalók nem akadnak össze, ha lógatva tároljuk őket – erre az apró szögeken kívül kiválóan megfelel például egy szép pohár pereme, egy hosszabb darab szép szalag, vagy egy ívbe akasztott gyöngyös nyaklánc, amelynek a közeibe lehet beakasztani a fülbevalókat.

- Ha már van egy egész fiókunk az ékszereknek, érdemes kisebb rekeszekre osztani; az evőeszközök tárolására szolgáló konyhai rendszerező ékszertartóként is megállja a helyét, de kisebb tálakkal, bögrékkel is elkülöníthetjük egymástól a különféle bizsukat.

  
- A kirándulás közben felszedett, izgalmas alakú, sok elágazású faágból nemcsak praktikus tárolófogas, de egyúttal igazán dekoratív ékszertartó készülhet.


- A vállfa a ruhásszekrényen kívül is hasznos: a hosszabb láncok nem csúsznak le róla, de ha apró szögeket verünk a vízszintes lécbe, bármilyen ékszert megtartanak.

- Az ékszerek a lakás dekorációi is lehetnek, ha képkeretben kialakított tárolóban tartjuk őket.

2 megjegyzés:

  1. Én mindent egy lukacsos paravánon tárolok. Igaz, hogy porosodik, viszont minden megvan :))
    Hét végén végre megkapom a garnitúrám, csak még nem tudom, hogy a sötét vagy a türkiz lesz az enyém :))

    VálaszTörlés
  2. Kellemes pillanatokat kívánok hozzá! :) Melyik lett?
    ENV

    VálaszTörlés