fotó: ENV
GYÖNGYCICA - Bead-cat - Perlenkatze
ENV - gyöngyékszer - bead jewelry - Glasperlenschmuck

2011. július 21., csütörtök

A korall, mely nélkülözhetetlen az ékszerkészítésben!
Nemrégen készítettem egy kövirózsa formájú fülbevalóklipszet és egy hozzáillő gyűrűt. A megrendelő kérte, hogy alkossak hozzá egy nyakláncot is.
Az alapanyaga ötféle korall gömb és splitter, és a három sort egy háromlyukas T-ékszerkapocsra fűztem fel, mely sorokat a két oldalon, egy-egy távtartó tart el egymástól.
-*-

Vajon miért engedélyezett a korall árusítása, ha veszélyeztett faj? Sokan nem tudják, de az ékszerekbe beépített korallok legnagyobb része, főleg a pirosas árnyalatúak mind festett korallok. Mivel a kihalástól megóvandó, tilos a vörös korallok élőhelyükről való eltávolítása, pusztítása.

Korall:

A virágállatok (korallpolipok) vagy korallok (Anthozoa) osztálya a csalánozók (Cnidaria) törzséhez tartozó tengeri organizmusok. A korallok közé tartoznak a trópusi óceánokban élő korallzátonyokat alkotó organizmusok, amelyek kalcium-karbonátot kiválasztva hoznak létre szilárd vázat.
A leghíresebb korallzátony az ausztráliai Queenslandtől északkeletre található Nagy-korallzátony. A vörös nemeskorall a Földközi-tengerben él. Előfordulnak még kisebb-nagyobb zátonyok pl: Floridai szigeteknél vagy a Bahama-szigeteknél. A korallok nagyon törékenyek. A hajók horgonyai és a gondatlan búvárok gyakran tesznek kárt bennük. Az emléktárgy-kereskedelem következtében sok faj a kihalás szélére sodródott.
forrás: wikipedia

Bővebben olvashatsz még: startlap

1 megjegyzés: