fotó: ENV
GYÖNGYCICA - Bead-cat - Perlenkatze
ENV - gyöngyékszer - bead jewelry - Glasperlenschmuck

2010. december 1., szerda

Csillaggal díszítsük a fát!

Fotó: Tumbász Hédi/Blikk

Egy tavaly, a Blikkben megjelent cikkem, melyet nem tudtam itt közzétenni, ismét aktualitást nyert. Ezzel szeretnék egy újabb ötletet adni a karácsonyi, kézzel készített ajándékokhoz/díszekhez:

Díszítsünk gyöngyökkel!

Ha van egy szabad óránk a karácsonyi rohanás közepette, kis kézügyességgel magunk is megalkothatjuk ezt a kedves díszt.

Hozzávalók:
- 8 db nagy műanyag gömb (5-6 mm)
- 24 db kis műanyag gömb (2-3 mm)
- 8 db kis szalmagyöngy
- 16 db hosszú szalmagyöngy
- 16 db nagy szemű kásagyöngy
- 48 db flitter (kb. negyed csomag)
- kb. 80 cm gyöngyfűződrót
- csípőfogó vagy olló

Fotó: Tumbász Hédi/Blikk

Elkészítése:
1. Vegyünk fel a drótra 3 szem kicsi műanyag gömböt, majd a drót két végét összefogva vezessük át a végeket egy flitteren, egy nagy szemű kásán, majd egy újabb flitteren.

2. Ezután a két szállal külön dolgozva, mindkettőre fűzzünk fel egy hosszú szalmagyöngyöt, egy flittert, egy nagy szemű kását, majd még egy flittert és egy szalmagyöngyöt.

3. Végül egymással szemben vezessük át mindkét drót végét egy flitter-nagy műanyag gömb-flitter formáción. Ezzel elkészült a csillag első ága.

4. A továbbiakban egyszerre csak az egyik drótszállal dolgozunk. Haladjunk jobb felé. Fűzzünk fel egy újabb flitter-nagy műanyag gömb-flitter formációt, majd készítsük el a csillag következő ágát a korábban leírtak szerint, csak éppen visszafelé dolgozva.

5. Amikor felfűztük a második hosszú szalmát is, vezessük bele a drótot az első ág, már elkészült flitter-nagy szemű kása-flitter-szalma formációjába. Húzzuk szorosra óvatosan, hogy ne szakadjon el a drót, majd vezessük a drótot vissza a flitter-nagy műanyag gömb-flitter formációba, jobb felé haladva.


A minta: A narancs színű téglalapok a hosszú és rövid szemű szalmagyöngyöket, a zöld csíkok a flittert, a négyzetek a kásagyöngyöket, míg a barna körök a műanyag gömböket jelölik

6. Innentől kezdve a 4. és 5. pontban leírtakat ismételjük.

7. Ha már csak pár centi maradt a drótból, fordítsuk meg a csillagot, és folytassuk az ágak elkészítését a másik drótszállal.

8. A befejezésnél ügyeljünk arra, hogy összekössük egymással az első és utolsó csillagágat.

9. Ha még merevebb csillagot szeretnénk, a maradék drótszálat körbevezethetjük a nagy műanyag gömbökön. Végül a drót végeit 3-4-szer tekerjük körbe – elrejtve – lezárásképpen, a felesleget vágjuk le.

10. Cérnát vagy damilt átvezetve a csillag egyik csúcsán, fellógathatjuk a csillagot ablakra, lámpára vagy a karácsonyfára egyaránt.

Köszönet Ritának!
---- 

 Alábbi fényképeimmel a színek a variációjának további három lehetőségét is bemutatom. A variációk tárháza persze végtelen.
Jó munkát, sikeres alkotást kívánok!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése